Education: A Golden Age

“The education sector’s structure and policies will change more in the next 3 years than they changed in the last 2,500 years”

Derfor er Norge ikke med i EM, hverken i fotball eller utdanning

125px-flag_of_norwaysvg.png

Vår kommentar: Det er som vi skulle skrevet det selv, overført fra akademiske fag.  Og innen fotballen har vi merket at det ihvertfall innen gruppene for de yngste ikke er noen detaljert, systematisk trening i fot-teknikk.

http://www.aftenposten.no/debatt/article2482751.ece

Aslak Nore, Aftenposten

INGEN TOPPSATSING. Barnefotballen tør ikke satse på de beste. Norge er derimot et ypperlig land for vanskeligstilte elever, late studenter og breddefotballspillere.

ÅRET VI FYLTE elleve år, var laget mitt heldig nok til å få en trener som forkastet Norges Fotballforbunds (NFF) barneidrettsreglement til fordel for prinsipper fra hans hjemland i Øst-Europa.

De svakeste spillerne ble raskt kastet ut, treningen ble systematisert, og utenomsportslig disiplin ble vektlagt. Vår trener krevde blant annet at bagene skulle stå oppmarsjert på en rett linje før kamp, for å oppnå psykologisk overtak på motstanderen. Disiplinen ga resultater.

Hvorfor er ikke Norge i EM? Den direkte årsaken er selvsagt at vi mislyktes i kvalifiseringen. Den underliggende forklaringen ligger derimot et annet sted.

Internasjonal toppfotball går fortere, og utøverne har inkorporert et ferdighetsregister så avansert at det bare kan tilegnes i helt ung alder – et tidspunkt da fotball i Norge bare skal være «gøy».

På topp, men …

Den norske fotballkulturen speiler sosialdemokratiet. Vi gir ordet til NFFs lojale koryfé Dag Riisnæs: «På den ene siden skal vi få frem gode fotballspillere, og på den andre siden skal vi gi alle som har lyst til å spille fotball et godt tilbud. Topp og bredde er gjensidig avhengig av hverandre.» Hørt den før? Ta vare på de svakeste elevene, men også gi de beste et tilbud? Universitetet for alle, men også etablere kunnskapsmiljøer i toppklasse?

Problemet med denne tankegangen er at den ikke stemmer.

Norge er et ypperlig land for vanskeligstilte elever, late studenter og breddefotballspillere.  Men det er ikke noe sted for vordende toppspillere. Topping og tabeller har lenge vært fyord i barnereglementet til NFF for aldersgruppen 6- 12 år. Sunnmøre fotballkrets har nylig gitt et eksempel på hva vi har i vente: I klassene 13 og 14 år er det i sesongen 2008 ikke lov å vinne med mer enn tre mål . Jeg venter spent på når målene fysisk forsvinner fra banen. Å slippe inn mål kan virke traumatiserende på keeperen.

Undergraver sporten

Trygghetsideologien til NFF er i ferd med å undergrave sportens vesen. Men verre: På sedvanlig selvgodt vis tror NFF at fotballpygmeen Norge har noe å lære verden innen talentarbeid. Seleksjon, disiplin og drill – grunnlaget for talentutviklingen i nasjoner som Argentina, Frankrike og Spania (eller mindre land som Nederland og Tsjekkia) – avfeies som «gamle myter». NFF klager over at trenerne i aldersbestemt fotball er for dårlige.

Ajax Amsterdam, verdens kanskje ledende klubb innen talentutvikling, har tidligere toppspillere på alle alderstrinn.

Gamle helter som Bryan Roy og Wim Jonk trener de spesielt utvalgte. I Norge ville de vært opptatt med stoppeklokken, så alle fikk spille like mye, eventuelt hindret at eget lag scoret for mange mål.

Bra, men for sent

De siste årene har det skjedd positive tiltak i spillerutviklingen for aldersgruppen 13- 17 år.

Men det er for sent. Fotballnasjonen Norge vil sakke ytterligere akterut inntil man oppretter eliteakademier for barn helt ned i 7- 8-årsalderen og driller basisteknikk og kroppsbeherskelse. Vil det føre til frafall og gråt? Helt sikkert. Vil det fremdeles komme late bloomers gjennom breddefotballen? Naturligvis. Vil det øke ferdighetsnivået hos de beste? Definitivt. Bare slik kan norsk fotball nærme seg toppen, og ikke bare bli europamester i breddefotball, sporten bare Norges Fotballforbund bryr seg om.

Advertisements

2008/06/13 - Posted by | Policy

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: